• 1

    Pyszne wypieki

  • 2

    Pyszne sałatki

  • 3

    Pyszne obiady

  • 4

    Pyszne Pomidory

Copyright 2024 - Custom text here

Rosemary Zdjecia - Pobierz darmowe obrazy - Pixabay

 

SKŁADNIKI 4 PORCJE

-1 kg surowej białej kiełbasy

-1 łyżka musztardy

-2 łyżki oliwy

-3 cebule

-500 g pieczarek

-sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku

-1/2 szklanki piwa lub białego wina

PRZYGOTOWANIE

-Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Kiełbasę wysmarować mieszanką musztardy i 1 łyżki oliwy. Włożyć do naczynia żaroodpornego.

-Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić na plasterki. Włożyć na dużą patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Smażyć przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.

-Dodać umyte, osuszone i pokrojone na półplasterki pieczarki i mieszając smażyć razem przez ok. 3 minuty aż składniki się zeszklą i trochę zmiękną. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

-Wyłożyć do naczynia z kiełbasą. Na dno wlać piwo lub wino, nakryć folią aluminiową (niekoniecznie szczelnie) i piec przez 45 minut, następnie zdjąć przykrycie, przemieszać pieczarki z cebulą i piec jeszcze przez kolejne 45 minut bez przykrycia. W razie potrzeby piec jeszcze kilka lub kilkanaście minut dłużej aż kiełbasa ładnie się zrumieni.

f t g