Wszelkiego rodzaju artykuły
SKŁADNIKI 4 PORCJE
-1 kg surowej białej kiełbasy
-1 łyżka musztardy
-2 łyżki oliwy
-3 cebule
-500 g pieczarek
-sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku
-1/2 szklanki piwa lub białego wina
PRZYGOTOWANIE
-Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Kiełbasę wysmarować mieszanką musztardy i 1 łyżki oliwy. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
-Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić na plasterki. Włożyć na dużą patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Smażyć przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.
-Dodać umyte, osuszone i pokrojone na półplasterki pieczarki i mieszając smażyć razem przez ok. 3 minuty aż składniki się zeszklą i trochę zmiękną. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
-Wyłożyć do naczynia z kiełbasą. Na dno wlać piwo lub wino, nakryć folią aluminiową (niekoniecznie szczelnie) i piec przez 45 minut, następnie zdjąć przykrycie, przemieszać pieczarki z cebulą i piec jeszcze przez kolejne 45 minut bez przykrycia. W razie potrzeby piec jeszcze kilka lub kilkanaście minut dłużej aż kiełbasa ładnie się zrumieni.